Λογότυπο Eταιρίας [302xX]
Πάνω Frame [668xX]
Ο οικονομικός-οικολογικός τρόπος οδήγησης έχει ονομαστεί διεθνώς με τον όρο ecodriving. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι, μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου, των εκπομπών ρύπων, της ηχορύπανσης και ο περιορισμός των τροχαίων ατυχημάτων.
Εδώ λοιπόν βρίσκονται λίγες συμβουλές για τους καινούριους, και μερικές αλλαγές οδικής συμπεριφοράς για τους παλιούς οδηγούς, που θα εξασφαλίσουν σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, σε εσάς οικονομικότερες διαδρομές, και σημαντική συμβολή στην ασφάλεια.

  • Όταν ξεκινάτε για έναν προορισμό, προγραμματίστε εκ των προτέρων τη διαδρομή σας, αποφεύγοντας άσκοπες περιπλανήσεις και εκνευρισμό.
  • Παρατηρείτε συνεχώς την ροή της κυκλοφορίας στο δρόμο. Αφήστε το γκάζι έγκαιρα και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα.
  • Προσπαθήστε να οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα χρησιμοποιώντας την μεγαλύτερη δυνατή σχέση μετάδοσης. Αποφεύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και τις άσκοπες αλλαγές ταχυτήτων.
  • Αλλάζετε ταχύτητα στις 2.000-2.500 στροφές το λεπτό . Αυτή είναι η περιοχή με την καλύτερη σχέση απόδοσης κινητήρα και κατανάλωσης καυσίμου.
  • Σβήνετε τον κινητήρα στις σύντομες στάσεις.
  • Φροντίστε να είστε σχολαστικοί με την συντήρηση του οχήματος σας, τηρώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην πίεση των ελαστικών για να εξασφαλίσετε ιδανική πρόσφυση και σωστή κατανάλωση.
  • Αφαιρείτε οποιοδήποτε περιττό φορτίο από το όχημα. Κάθε ξεχασμένο αντικείμενο στο πορτ-μπαγκαζ, προσθέτει βάρος και αυξάνει την κατανάλωση.
  • Στις μεγάλες αποστάσεις οδηγείτε με κλειστά παράθυρα και χρησιμοποιείτε το σύστημα εξαερισμού ή κλιματισμού. Τα ανοιχτά παράθυρα καθώς και οι σχάρες οροφής, αυξάνουν την αντίσταση του αυτοκινήτου και μειώνουν την αεροδυναμική του.
  • Εφόσον υπάρχει, εκμεταλλευτείτε τον βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος. Αξιολογήστε τις επιδόσεις σας παρατηρώντας το στροφόμετρο και τον υπολογιστή ταξιδίου (trip computer, cruise control).
  • Διαλέξτε ένα όχημα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές, καθημερινές ανάγκες σας. Φροντίστε ο τύπος, το μέγεθος, και ο κυβισμός να ταιριάζει με την χρήση που θα του κάνετε. Εφόσον είναι εφικτό, επιλέξτε κινητήρες με χαμηλή κατανάλωση (μικρού κυβισμού, υβριδικούς) ή κινητήρες με φτηνότερα καύσιμα (πετρέλαιο, υγραέριο).
Τελειώνοντας, αποφεύγουμε τη χρήση του αυτοκινήτου, όπου είναι δυνατόν. Στις μεγάλες διαδρομές χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις μικρότερες προτιμάμε το περπάτημα ή το ποδήλατο. Εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμου και την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνετε και τη φυσική σας κατάσταση.
Γίνετε και εσείς υποστηρικτές του ecodriving!